Awam | Warga KDN   phone white 03 - 8000 8000  email icon  pro[at]moha[dot]gov[dot]my

header plain mobileEN2

  • Home
  • Berita
  • YAB PM umum berita gembira buat anggota RELA

YAB PM umum berita gembira buat anggota RELA

 

Serdang, 10 Mac 2018: Seramai 3 juta anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) hari ini menerima berita gembira apabila Kerajaan mengumumkan kenaikan elaun anggota daripada RM6 kepada RM8 sejam dan RM7.80 kepada RM9.80 sejam bagi pegawai.

 

Kerajaan turut meluluskan peruntukkan tambahan sebanyak RM20 juta bagi membeli pakaian operasi digital baharu anggota RELA.

 

Pengumuman itu dibuat oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri ketika menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Ulangtahun RELA ke 46 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Serdang

 

Menurut YAB Perdana Menteri, peruntukan tambahan dan peningkatan kadar elaun itu adalah sebagai menghargai kesetiaan dan pengorbanan anggota serta pegawai RELA di seluruh negara.

 

Turut hadir dalam majlis ini adalah YAB Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri, YBhg. Tan Sri Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara, YBhg Tan Sri Zainal Rahim Seman, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, YBhg. Dato’ Seri Alwi Hj Ibrahim, Ketua Setiausaha KDN dan YBrs, Tuan Zulkifli Abidin, Ketua Pengarah RELA.

 

Dalam majlis ini juga, YBhg Tan Sri Dr Ali Hamsa dianugerahkan pangkat kehormat RELA oleh YAB Perdana Menteri. Penganugerahan ini diharap akan meningkatkan gelombang kesukarelawan dikalangan penjawat awam.

 

Sambutan ulang tahun kali ini membabitkan 41,000 anggota dari seluruh negara yang disambut serentak di Universiti Malaysia Sabah, Sabah dan Stadium Persatuan Petrajaya, Sarawak. Ucapan YAB Perdana Menteri turut disiarkan secara langsung di dua lokasi tersebut.

Agencies |

CLICK LOGO FOR SERVICES INFO

 PDRM  PENJARA  JIM  JPN  AADK  JPPM RELA AKSEM   new ipsom  APMM Logo 2  esscom

Agensi |

KLIK LOGO UNTUK KE MAKLUMAT PERKHIDMATAN AGENSI

 PDRM  PENJARA  JIM  jpn update  AADK  jppm update RELA  new ipsom  APMM Logo 2  esscom